Welke stijlen?

Ik geef twee stijlen van yoga, zowel Yang als Yin Yoga. Zo krijg je een mooi uitgebalanceerde beoefening.
Bij beide vormen ga ik steeds uit van de functionele benadering eerder dan de esthetische. Yoga is immers zo veel meer dan een houding aannemen. Het gaat erom de variatie van houding te kiezen die past bij jouw lichaamsbouw en hoe deze houding bij jou aanvoelt. Zo krijgt de beoefening ook een therapeutische waarde voor je lichaam en geest.

Ashtanga Vinyasa Yoga

Is een yang vorm van yoga, waar beweging en doorzetting centraal staan. Ashtanga is een traditionele yogavorm uit Mysore (India) die door de Jois familie wereldwijd verspreid wordt. De lessen die ik geef, zijn gebaseerd op de methode van Manju Jois.

De les wordt gestart met zonnegroeten, vervolgens een aantal staande en zittende houdingen, om af te sluiten met een aantal "omgekeerde"/herstellende houdingen en een rustmoment. Elke houding wordt voor een aantal ademhalingen aangehouden, vervolgens ga je via een beweging (=vinyasa) over naar de volgende houding. Iedere beweging is afgestemd op het ritme van je adem.

Doordat je tussen de houdingen steeds een zonnegroet/beweging doet, blijft je lichaam goed opgewarmd. Je beweegt in een flow van de ene houding naar de andere. Je aandacht wordt hierbij ook getraind door te luisteren naar het geluid van je ademhaling (=ujjayi ademhaling) en het punt waar je naartoe staart tijdens de houdingen (=drishti).
Hierdoor wordt het na een tijdje een meditatie in beweging.

Naast verbeterde kracht en flexibiliteit hebben de houdingen ook een sterke therapeutische waarde, zowel naar lichaam (= orgaanwerking, gewrichten, spieren,…) als naar geest (= meer focus, stressreductie,…) toe.

Ashtanga Yoga is voor zo goed als iedereen toegankelijk! Of zoals Manju’s vader Sri Pattabhi Jois het verwoordde: "Ashtanga Yoga is voor iedereen, behalve luie mensen."
Elke houding en overgang kan aangepast worden aan de noden en conditie van jouw lichaam.
Daarom is het belangrijk om voor de aanvang van de les steeds eventuele blessures of bijzonderheden te melden. Zo kan ik voor jou de meest aangepaste houdingen geven.

Yin Yoga

Is een yogavorm waarbij je zittende en liggende houdingen gaat aannemen gedurende verschillende minuten.
Deze yogavorm richt zich op het bindweefsel in ons lichaam (=fascia). De structuur van ons bindweefsel vereist dat krachten langzaam dienen in te werken om veranderingen teweeg te brengen. Door minutenlang te leren ontspannen in een houding laat je de zwaartekracht toe om je steeds dieper in de houding te laten wegzinken en hier aandacht aan te schenken (=mindfulness). Je leert te onderzoeken hoe je lichaam reageert, welke gedachten en gevoelens er daarbij opduiken. Zo leer je omgaan met allerlei gewaarwordingen, de aangename en onaangename, zoals ze zich ook voordoen in ons dagdagelijkse leven.

De voorover- en achteruitbuigingen, het uitstrekken en draaien van ons lichaam hebben ook een stimulerende werking op onze organen en energiedoorstroming.

Deze yogavorm is ook voor praktisch iedereen geschikt. Elke houding is aanpasbaar aan eventuele blessures of beperkingen van het lichaam.